Entorn

Llocs d’interès

La Garrotxa és una comarca situada al NE de Catalunya i constitueix el millor exponent de paisatge volcànic de la Península Ibèrica i un dels més interessants d’Europa. El Parc Natural de la Zona Volcànica i Reserves Naturals de la Garrotxa és una bella exposició d’una trentena de cons volcànics en molt bon estat. Els cràters es veuen a la perfecció. Tenen de deu a cent seixanta metres d’altura i de tres-cents a mil cinc-cents metres de diàmetre a la seva base. En el més emblemàtic, el Volcà de Santa Margarida, fins i tot trobarem una bella ermita construïda al segle XV a l’interior del cràter.

La comarca es divideix en dos territoris totalment diferenciats: el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa.

 

 

La Garrotxa és terra de naturalesa, la varietat de vegetació i fauna és extraordinària.

L’elevat índex de pluviositat, la varietat de substrats i les diferències d’altitud i orientació de les serres són motius perquè en un espai tan petit pugui trobar-se des de la vegetació mediterrània més típica fins a la vegetació del tipus centreeuropeu o de tendència atlàntica.

Orogràficament, queda clarament definida, tant al nord com al sud i sud-oest, en ser divisòria entre les conques hidrogràfiques dels rius Tec i Ter i l’alta conca del riu Fluvià. Les zones forestals ocupen més de tres quartes parts de la superfície comarcal, amb un predomini del bosc d’escleròfiles en els vessants muntanyencs, i els cultius herbacis de secà s’expandeixen per les planes de les valls.

Patrimoni cultural i artístic

La comarca presenta un patrimoni cultural d’incalculable valor: pobles medievals, calçada romana del Capsacosta, petites esglésies, santuaris, castells, fortaleses i ermites de tot tipus es troben repartides per tot el territori de la Garrotxa. Només fa falta esmentar que en l’alta Garrotxa ja s’expliquen més de 40 esglésies, la majoria d’estil romànic.